Elektronické volby

Tento rok po volbách přišlo opět téma elektonických voleb.
Ale jak zabezpečit hlasování do parlamentu a dalších volených institucí? Každý kdo se jen trochu orientuje v problemtice bezpečnosti dat na internetu, tak si musí položit otázku jak zabezpečit hlasovní tak, aby nedocházelo k manimulaci.
Řešení je v blockchainu. (Kdo neví co je blockchain zde je odkaz na wikipédii.) Ve skratce: jedná se o decentralizované řetězení potvrzených transakcí v peer to peer sítích, kde každý potvrzuje transakce všech. To znamená, že k podvodům z manipulací již potvrzených transakcí nemůže dojít, protože transkace se ukladají u každého nezávisle. Příkladem je již 5 let fungující kryptoměna Bitcoin.

Postup při volbách

Nutností by bylo ověření účatníka voleb. Účastník by dostal certifikát potvrzující jeho autentifiakaci a sloužil by i jako autorizace do systému. Bylo by nutné si do počítače ( tablet, telefonu) stáhnout program, který zakryptuje volbu účastníka s jeho certifikátem. Tím se potvrzuje jeho hlas. Následně by jeho volby přebraly další počitače, kteřé potvrdí jeho volbu a zařadí do svého blockchainu. Tím se už nedá manilovat s hlasy, protože jsou všechny hlasy účastbíků zaznamenány na tisících počítačích a všechny trasakce jsou zpětně dohledatelné.